Cisco UCS serverek

A Cisco egy hálózatieszköz gyártó, de 8 évvel ezelőtt belépett a serverek piacára egy teljesen új elgondolás köré épülő server megoldással.

A Cisco UCS (Unified Computing System) lényege, hogy egységesíti a server és hálózati infrastruktúra elemeit, melyek így kiválóan használhatóak virtualizált környezetekben, de akár bare metal alkalmazások kiszolgálására is. Használatával nincsen szükség külön Ethernet és storage hálózatra

Előnyök

Egy vállalati IT rendszerben az egyik legfontosabb teljesítménymérő tényező a megoldások üzembe állásához szükséges idő. Ennek alacsonyan tartásában nagy segítség tud lenni a gyors server környezet. A gyorsaságot nem csak teljesítményben mérjük, bár a Cisco serverekbe a legújabb Intel processzorokat építik és a lehető legtöbb memóriával tölthetjük fel a hatékony hűtési megoldásoknak köszönhetően, hanem a konfigurálási, management időknek a lehető legalacsonyabban tartásával.

Service Profile

Ennek a megvalósításában a teljesen személyiség nélküli hardware van a segítségünkre. Ez nem csak a mára már alapnak számító azonosító virtualizálást (MAC címek, WWxN azonosítók, UUID) jelenti, hanem a hardware –től teljesen el tudjuk szakítani ezeken felül az összes beállítást. Ez azt jelenti, hogy az összes BIOS paraméter, a boot beállítások, valamint a BIOS és firmware verziók is függetleníthetőek. A fenti paramétereket egy Service Profile –ba tudjuk összefogni, amit szabadon tudunk mozgatni a serverek között.

A fenti funkciók a blade servereknél alapból rendelkezésre állnak, a rendszer integrált részét képezik. A Cisco rack serverek is képesek ezekre a funkciókra, amennyiben integráljuk őket az UCS domainbe.

Management

A Service Profile –ok használatával rendkívül felgyorsítható egy server hardware konfigurációja. A profil fizikai hardware –hez rendelhető és ezáltal a profilon belül tárolt beállítások is „rákerülnek” a fizikai serverre, vagyis felveszi a személyiséget. Ennek a funkciónak köszönhetően az új hardware kezdeti konfigurációja drámaian felgyorsul, hiszen a személyiség felvétele pár perc alatt megtörténik 1-2 újraindítás alatt, szemben a manuális konfigurációval (ami ráadásul sok hibalehetőséget rejt magában..).

A Cisco UCS rendszerek másik nagy előnye az egy kapus management. A rendszer a lehető legegyszerűbben épül fel, ezáltal a rendszer a lehető legkevesebb management pontot tartalmazza, ami 1. Ez az egy kapus management az UCS Manager, amin keresztül a rendszer összes beállítását el lehet végezni egy grafikus felületen. Természetesen van lehetőség külső alkalmazások által is managelni a rendszert, melyeket nyílt API –kon keresztül lehet a rendszerhez kapcsolni.

Server portfólió

A Cisco UCS portfólióban megtalálhatóak rack és blade típusú serverek. Mindkét fajta servernél elérhetőek az Intel® Xeon® E5-2600 v3 és v4 vagy az Intel® Xeon® E7-4800/8800 v3 típusú processzorai. A hatékony hűtési megoldásnak köszönhetően blade környezetben is elérhetőek a legnagyobb teljesítményű (és hőleadású) processzorok a legnagyobb memória mennyiség mellett. A rendszerekbe elérhető legnagyobb memória mennyiség 768 GB –től egészen 6 TB –ig elérhető kiszereléstől függően.

A serverekről bővebb információt az alábbi weboldalakon találhat:
http://cisco.com/go/ucs

Blade server:
https://www.cisco.com/c/en/us/products/servers-unified-computing/ucs-b-series-blade-servers/index.html

Rack server:
https://www.cisco.com/c/en/us/products/servers-unified-computing/ucs-c-series-rack-servers/index.html

UCS management:
https://www.cisco.com/c/en/us/products/servers-unified-computing/cisco_ucs_management.html