Felhő megoldások

Mi a felhő?

A felhőalapú szolgáltatásokat nem egy meghatározott eszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, annak az üzemeltetési részleteit elrejtve a felhasználó elől. 

A felhőnek 3 típusát különböztetjük meg egymástól: 

Publikus felhő mindenki számára elérhető szolgáltatás, aki használni szeretné. A felhős erőforrások, mint például szerverek és tárolók, amelyeknek üzemeltetése és tulajdonjoga a szolgáltatóhoz tartozik és jellemzően az interneten keresztül érhetők el. 

Privát felhő magába foglalja azokat a számítási erőforrásokat, amiket kizárólag egy adott vállalat dolgozói használnak. Privát felhő fizikailag elhelyezhető egy vállalat adatközpontjában vagy lehet hosztolt egy harmadik fél által. 

Hibrid felhő olyan számítástechnikai környezet, amely úgy kombinál egy privát felhőt/helyi adatközpontot és egy nyilvános felhőt, hogy az adatok és az alkalmazások megoszthatók a kettő között. 

A felhőszolgáltatások 3 fő részre bonthatók: infrastruktúra mint szolgáltatás, platform mint szolgáltatás és szoftver mint szolgáltatás. Ezek a modellek különböző szintű megosztott felelősséget definiálnak, amiért egyaránt felelős a felhő szolgáltató és felhő szolgáltatást igénybe vevő felhasználó. 

IaaS (Infrastructure as a Service): ez a felhőszolgáltatás típus áll a legközelebb a fizikai szerver menedzseléshez, a szolgáltató felelőssége a hardverek naprakészen tartása, de az operációs rendszer karbantartása, a hálózat konfigurálása már a szolgáltatást igénybe vevő feladata. Egyik előnye ennek a fajta modellnek, hogy gyorsan lehet számítást végző erőforrásokat telepíteni. Egy új virtuális gép beállítása jelentősen gyorsabb, mint beszerezni, telepíteni és konfigurálni egy fizikai szervert. 

PaaS (Platform as a Service): ez egy felhőben menedzselt környezet. A virtuális gépeket és a hálózati erőforrásokat a szolgáltató üzemelteti, a felhőt bérlő telepíti az alkalmazását a menedzselt hosztolt környezetbe. Webalkalmazás esetében a fejlesztőnek nem kell aggódnia a fizikai hardvertől, illetve a szoftveres követelményektől. 

SaaS (Software as a Service): ebben a szolgáltatás típusban a szolgáltató menedzseli minden aspektusát a szoftveres környezetnek beleértve a fizikai hardvereket, virtuális gépeket, hálózati erőforrásokat, adat tárolókat, és magát az alkalmazásokat is. A szolgáltatást bérlő kizárólag a saját adatait kell biztosítania a szolgáltató által menedzselt szolgáltatásba. Office 365 esetében kizárólag a saját tartalmat kell létrehozni, minden másról az O365 gondoskodik. 

Milyen előnyökkel járnak a felhőszolgáltatások?

Magas rendelkezésreállás: egy szolgáltató minél több régióval rendelkezik szerte a világ minden pontján annál magasabb rendelkezésreállást tud biztosítani a szolgáltatásaira. 

Skálázhatóság és rugalmasság: skálázhatóság elengedhetetlen tulajdonság amivel egy felhőszolgáltatónak rendelkeznie kell, rugalmas erőforrások megkönnyítik az erőforrások képességeinek dinamikus bővítését. 

Biztonság: többszintű biztonság, kiberbiztonsági ellenőrzések magasabb szintű biztonságot biztosítanak a felhős környezetekben. 

Költséghatékonyság: a vállalatok csak azokért a szolgáltatásokért fizetnek, amiket használnak. Egyszerűen nyomon követhetők, hogy egy adott hónapban mennyi szolgáltatást vett igénybe az adott cég, amiért fizet. 

Microsoft Azure felhőszolgáltatások

Röviden mi is az Azure? Folyamatosan bővülő felhőszolgáltatások gyűjteménye. Az Azure a Microsoft terméke, amit először 2010-ben mutattak be a felhasználói közönségnek. Rendkívül populáris, 95%-a a Fortune 500-as cégeknek Azure-t használ. A legtöbb régióval a Microsoft rendelkezik, szám szerint 62 Azure régiót különböztetünk meg egymástól, ezek által garantálják a magas rendelkezésreállást, illetve a világ bármely pontjáról elérhetők az Azure-ban elérhető szolgáltatások. A Microsoft folyamatosan bővíti a régióit. 

Főbb Azure szolgáltatási típusok: Számítás, Hálózat, Tárolás, Adatbázisok, Web, IoT, Big data, AI, DevOps. 

Azure Compute szolgáltatások: a compute szolgáltatások gyakran az elsődleges ok, ami miatt a vállalatok választják az Azure platformot. Az Azure széleskörű lehetőségeket kínál az alkalmazások és szolgáltatások hosztolására. Néhány szolgáltatás: 

Azure Networking  szolgáltatások: számítási erőforrások összekapcsolása és hozzáférés biztosítása az alkalmazásokhoz egy kulcsfontosságú funkció az Azure hálózati szolgáltatásokon belül.  

 • Azure Virtual Network VM-ket csatlakoztathatók a bejövő VPN kapcsalatokhoz. 
 • Azure Load Balancer Kiegyenlíti az alkalmazásokhoz vagy szolgáltatás végpontokhoz a bejövő és kimenő kapcsolatokat. 
 • Azure VPN Gateway Hozzáférést biztosít Azure VNet-hez, magas teljesítményű VPN csatornán keresztül. 
 • Azure Firewall Magas biztonságot garantál, magas rendelkezésre állású tűzfal végtelen skálázhatósággal. 

Azure Storage szolgáltatások: az Azure 4 fajta elsődleges storage típust kínál

 • Azure Blob Storage Storage szolgáltatás nagyon nagy objektumok tárolására, pld.: videó fájlok. 
 • Azure File Storage Fájl megosztások, amik ugyan úgy menedzselhetők és érhetők el, mint egy fájlszerver. 
 • Azure Queue Storage Adattár az üzenetek sorba állításához és az alkalmazások közötti megbízható továbbításhoz. 
 • Azure Table Storage NoSQL tároló amiben struktúrálatlan adatok hosztolhatók, amik sémáktól függetlenek. 

NetApp Data Fabric

A NetApp által működtetett data fabric egy stratégia az adatszolgáltatások egyszerűsítésére és integrálására a vállalati és a felhőalapú alkalmazások számára. Elérhetővé teszi bármely számítási és fejlesztői környezet kiválasztását. Felhőalapú adatszolgáltatásokat nyújt az adatok átláthatósága, az adatokhoz való hozzáférés és ellenőrzés, valamint az adatok védelme és biztonsága érdekében.

NetApp Cloud Data Services

A NetApp tehát a komplett felhőszolgáltatási infrastruktúráját (Cloud Data Services)  a data fabric köré építi, illetve ebbe a környezetbe ágyazza be. A teljes NetApp felhő megoldásrendszer a NetApp Cloud Central weboldalon érhető el. Az oldalon találhatunk információt az elérhető szoftverekről és hardverekről, a hozzájuk tartozó dokumentációval, technikai adatlapokkal, valamint videókat, amelyek segítséget nyújtanak a telepítéshez és használathoz.

A NetApp Cloud Data Services teljes körű szolgáltatást nyújt a felhőszolgáltatások telepítéséhez, futtatásához, megfigyeléséhez, karbantartásához és kezeléséhez.

Az első és legfontosabb lépés a meglévő infrastruktúra feltérképezése és az ehhez kapcsolódó igények meghatározása. A Cloud Data Services négy csoportra osztja ezeket (zárójelben az elérhető platformok):

felhőszolgáltatások optimaliziálása:

felhőalapú tároló szolgáltatások (Cloud Storage):

adatszolgáltatás (Data Services):

felhővezérlés (Cloud Controls):

felhőelemzés (Cloud Analytics): 

A legfontosabb megoldások, amelyek elérhetők felhőkörnyezetben:

 • adatmigráció
 • adatvédelem
 • adatbázisok
 • block storage
 • natív felhőapplikációk
 • fájlszolgáltatások
 • SAP
 • virtuális asztali infrastruktúra (VDI)